Schijnheilig

Voor een challenge moet ik alle CO2-uitstoot van mijn vliegreizen compenseren. Naar Jordanië maakte ik me daar lekker makkelijk vanaf door een vinkje te zetten bij het boeken van het vliegticket. Dan betaal je een bedrag extra bovenop je ticket en dat bedrag wordt dan gebruikt voor duurzaamheidsprojecten.

Dit keer had Audrey geboekt en zij dacht daarbij niet aan mijn CO2 compensatie tijdens het boeken. Dus ging ik op zoek naar een manier om dit met terugwerkende kracht alsnog te doen. En ik laat dat soort kleinigheden altijd kats uit de hand lopen tot een compleet onderzoek. Eerst wilde ik weten hoeveel CO2 ik had veroorzaakt met dit vliegreisje. Dus ik google. Ik vind vervolgens wel vijftig verschillende methoden waarop dit gemeten wordt…
Het is van heel veel factoren afhankelijk. Ik zoek uit met welk vliegtuig we gevlogen hebben en hoeveel mensen daar in hebben gezeten. Hoeveel kilometer we hebben afgelegd, hoeveel liter brandstof er ongeveer verbruikt zal zijn en hoe je dit omrekent naar CO2 uitstoot.
Ik onderzoek op welke hoogte er doorgaans gevlogen wordt tijdens dit soort vluchten, want hoe hoger je vliegt, hoe groter de milieubelasting is. Hiervoor bestaat een omrekenfactor en tadááááá… Dan is eindelijk bekend hoeveel CO2-uitstoot ik moet gaan compenseren! Nog even googelen hoeveel boompjes ik daarvoor moet planten en Tes kan weer lekker achterover gaan leunen zonder schuldgevoel over mijn meer dan gemiddeld aantal vlieguurtjes.

Maar ik verzand in een nieuw onderzoek… Want het maakt nogal uit of ik een Japanse Esdoorn ga planten of een gigantische Braziliaanse Indophera Grandophyllum. Als die al zou bestaan…   😉
En ook of ik die Braziliaanse Indodinges vervolgens naast de klaproos in mijn eigen voortuin zet of ergens in de jungle in het Amazone gebied. En eigenlijk zou ik tijdens het planten al precies moeten weten hoe lang het duurt voordat de boom doodgaat of gekapt wordt. En wat gebeurt er daarna met die boom…? Wat een gedoe joh dat compenseren van CO2! Er komt inmiddels zoveel stoom uit mijn oren dat ik me begin af te vragen wat dáárvan precies de milieubelasting is!!!

Maar goed… Ik ga via Trees for All drie bomen (laten) planten op de Filipijnen. En ik houd mezelf maar voor dat dit altijd nog beter is dan niks doen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik hiermee vooral mijn schuldgevoel afkoop. Lekker schijnheilig! Als ik écht iets wil betekenen voor het milieu zou ik zuiniger om moeten springen met energie. Maar oohhh, moelúúúúúkkk! Vliegtuigen zorgen nu al voor meer dan 5% van alle CO2 uitstoot op de wereld en de verwachting is dat dat binnen afzienbare tijd oploopt naar 10%. En daar ben ik, die heel graag en heel gulzig gebruik van maakt van vliegtuigen, verantwoordelijk voor.

co2 compensatie

Maaaaarrrr…
Ja ja, na lang zoeken heb ik gelukkig ook een maar gevonden waarmee ik alles weer recht geluld krijg   😉
De productie van vlees zorgt namelijk voor maar liefst 18% van de menselijke uitstoot. En aangezien ik twee dagen in de week geen vlees eet voor diezelfde challenge blijf ik lekker doorgaan met reizen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *