Een klamme tent

Er bestaan vier soorten vakantiegangers: de avonturier, de actieve reiziger, de cultuursnuiver en de all-inclusive toerist. De avonturier vertrekt met een rugzak en een ticket. Hij plant niks, heeft geen reisroute en geen bestemming. Hij weet nooit waar hij die avond slaapt en zijn eten bestaat uit dingen waar hij toevallig tegenaan loopt. De actieve reiziger is graag in de natuur. Mountainbiken, kajakken of een flinke wandeling, dat is waar deze vakantieganger blij van wordt. Hij kookt z’n prakkie op een éénpittertje voor zijn stormbestendige tentje. En blijft volhouden dat het leven fantastisch is in een klamme tent.

Kerken, oude stadjes, musea en plekken met historie. Daar vind je ze: De cultuursnuivers. Ze hebben nooit haast, gaan op in hun omgeving en eten enkel lokale gerechten waarvan ze nooit zullen toegeven dat het niet te eten was. De all-inclusive toerist heeft een topvakantie in een overdreven luxe resort waar hij de hele vakantie niet meer uitkomt. Trekt op de eerste vakantiedag een sprintje naar een ligbedje en komt daar alleen nog af voor een loopje naar het buffet. Hij komt uitgerust en vijf kilo zwaarder terug.

Ik weet het, ik generaliseer. Er zullen vast mensen zijn die zich volledig herkennen in één van bovenstaande types, maar de meeste mensen zullen een beetje tusseninnig zijn. Wij ook. Het enige waar we echt geen raakvlak mee hebben is het all-inclusive type. Voordat de kinderen er waren, ging ik het liefst op reis met alleen een vliegticket. Onderweg alles laten gebeuren en maar zien waar de reis je brengt. Maar met kinderen (en een man die niet mee wil) vind ik het leven van een avonturier inmiddels toch iets te avontuurlijk.

Op onze huidige vakanties zijn we best actief, maar zitten we na afloop van een bergwandeling toch liever op een terras achter een biertje of een latte macchiato dan achter een éénpittertje voor een klamme tent. En we vinden het best leuk om een stadje te bezoeken, maar vaak wint de patat het dan wel van de lokale specialiteiten. Of je moet Bratwurst daar ook onder scharen. Maar in die all-inclusive toerist herken ik dus echt helemaal niks. Behalve die vijf kilo extra. Die wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *